Zelfmoord

 

doorXX 2009 (Vertaald uit het Engels)

Open brief aan Zuster Jayanti.
Zuster Jayanti,

“Zoals U weet heeft BK Esther zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen op 18 januari (18 Januari is ”Baba’s Day” De belangrijkste datum op de BK agenda). Heeft U enig idee hoeveel een persoon moet lijden voordat ze van een stuk touw een strop maakt, rond haar nek doet en vervolgens zichzelf van het leven berooft?

 U heeft ongetwijfeld geprobeerd om u zelf  en de BKWSU  van elke verantwoordelijkheid te ontheven. Welk excuus heeft U gebruikt?  Psychische problemen? En weet U zich nog steeds vrij te pleiten van de nagelaten zorg en de schuld te geven aan haar slechte karma?  We zijn benieuwd wanneer U een vorm van zorg gaat geven aan degene die dat hard nodig hebben. Terwijl Uw  lezingen geeft  over de betekenis van Gods liefde zijn we benieuwd wanneer U enige zorg gaat ontwikkelen voor degenen over wie U van plan bent te gaan regeren vanaf uw troon in de Golden Age .

Haar tragische en ongetwijfeld traumatische dood is een duidelijk voorbeeld van uw onwil om te begrijpen wat er gebeurt met  mensen in uw eigen organisatie. Dit is een schreeuwend voorbeeld van de noodzaak van een zorg beleid,  iets waar U alles aan hebt gedaan om te voorkomen  zoals de zogenaamde “Global functioning”  maar Esther heeft aangetoond wat een nutteloze bezigheid dit is geweest.  Het is gewoon een bla bla vertoning.  U heeft gewoon geen idee hoe U een zorgplicht moet formuleren omdat het U niets kan schelen.

De reden waarom iemand een BK wordt is omdat ze denken dat ze het antwoord kunnen vinden voor hun problemen  zij geloven dat ze onrein zijn en dat is de reden dat ze deze problemen ervaren. Maar het onontkoombare feit is dat ze problemen hebben en die problemen zijn meestal van emotionele aard. Dus om het om te draaien door te zeggen dat Esther zelfmoord gepleegd heeft omdat zij als uitzondering al problemen had  is belachelijk.

Brahmins hebben standaard een geschiedenis van emotionele stoornissen dat is juist de reden dat ze  BKs werden!  Daarom is zorgplicht zo belangrijk. Er moet  een systeem komen dat ondersteuning biedt aan mensen zoals Esther zodat ze kunnen worden geadviseerd en geholpen en dit is een gespecialiseerd gebied dat speciale vaardigheden vereist.  Het is duidelijk dat U die vaardigheden niet hebt.

Het fundamentele probleem is dat een BK wordt aangemoedigd om zich los te maken van de wereld waaronder lokik (niet BK) vrienden en familie en dus als er iets mis gaat waar moeten ze dan nog heen? U heeft ze geleerd om geen enkele vorm van steun te vragen en daarmee maakt U ze afhankelijk van BKWSU maar vervolgens voldoet U niet aan de verplichtingen die U daarmee op U neemt..

Wanneer zult U erkennen dat het trauma  onafscheidelijk verbonden is met het uiteenvallen van het leven als BK?  Wanneer zult U uw reductionistische gemakkelijke positie van ‘karma, drama, fortuin’ overwinnen en U houden aan mededogen, compassie en liefde zoals  U predikt? 

Kan het U nog steeds niets schelen wanneer de volgende depressie of zelfmoord zich voordoet?  Haalt u de kwestie wel eens aan van de zuster in Spanje die een zenuwinzinking kreeg en dat het haar vervolgens verhinderd werd om haar familie te bezoeken?  Of Lee James die gedwongen is om in therapie gaan maar nog steeds de verantwoordelijkheid  heeft voor het Brisbane centrum?  Wanneer krijgt U eens door dat er echte mensen met echte problemen zijn en dat U het grote obstakel  bent  om hen te helpen!

Het leven en het welzijn van elke BK staat op het spel. Dit is groter dan U.  Doe ons allemaal een plezier en ga uit de weg!  Laat mensen die in staat zijn zorg te bieden deze verantwoordelijkheid op zich  nemen. Er zijn veel mensen beter dan U in de Brahma Kumaris. Zij kunnen een belangrijk verschil zijn waar U en uw wankelende rechtschapenheid  niets anders dan een obstakel is gebleken”.

 

Londen 1993:

Ranjana was een sterke levenslustige creatieve jonge vrouw uit Gujerat.  Ze was een toegewijde  BK  en voor  nieuwkomers behoorde zij tot het binnenste “heiligdom” van de BKWSU. Ranjana was ongeveer 7 jaar in Gyan (het kennen/geloven van de BK “waarheid”)

Ranjana was nog jong en werd verliefd op een van de andere leden. Maar een van de belangrijkste grondbeginselen van de Brahma Kumaris is het celibaat en zij verbrak die belofte. Ze werd verwoest door een diep gevoel van schuld en falen om het verlies van haar “eeuwige fortuin” en dat ze tot in alle eeuwigheid haar leven moest doorbrengen onder de lagere kasten alleen omdat ze verliefd was geworden.

Ranjana was zo verwoest door haar schuldgevoelens en het radicale verlies van al het beloofde  dat ze van een vier verdiepingen hoog gebouw is gesprongen. Ongelooflijk dat ze het heeft overleefd maar wel met  aanzienlijke verwondingen. Later verdween ze.

Maanden later zag iemand  een foto van haar in een lokale krant.  Het was een foto van een niet-geïdentificeerd lichaam dat al drie maanden in het mortuarium lag en niemand kwam om haar lichaam op te eisen. Dit keer had ze de BKWSU teachings “goed” opgevolgd door niet van de vierde maar van de vijfde verdieping te springen.

De Brahma Kumaris leert je  dat  liefde zoiets is  als jezelf van de vijfde verdieping van een gebouw  te laten vallen en dat was precies wat Ranjana deed.  En ze had gelijk het kon niemand schelen. Zelfs de BKWSU Senioren met wie ze jaren lang had gewoond en gewerkt, de mensen die haar hadden gepredikt over liefde, vriendelijkheid, verlichting en service.

BKWSU leiders waren zo onverschillig over de dood van Ranjana dat geen enkele poging werd gedaan om ervoor te zorgen dat anderen van hun volgelingen niet zo zouden lijden.

Zeer schokkend was het bericht van  Ranjana’s broer Sharad die zich een paar jaar later voor een trein wierp.  Hij was vele jaren lid van Brahma Kumaris  maar leefde altijd met de gedachte dat hij niet goed genoeg zou zijn, niet zuiver genoeg, niet yogi genoeg. De stress en de constant onredelijke verwachtingen die hem waren opgelegd door de  Brahma Kumaris dreef hem uiteindelijk ook tot de dood.

De BKWSU heeft geen zorg beleid of exit-strategie voor mensen die de sekte willen verlaten.  Na 75 jaar indoctrinatie zijn vele duizenden levens verwoest van echte goed willende en intelligente mensen die  dezelfde prediking ondergaan, dezelfde geestelijke retoriek die Ranjana en Sharad en vele anderen tot wanhoop dreven en hen uiteindelijk heeft gedood.

De officiële lijn en gedachte van BKWSU is in overeenstemming met de leer dat iedereen die vertrekt een verrader is en moet dienovereenkomstig worden behandeld.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s