Wat kunt U doen.

Wat kunnen familie of vrienden doen?
Voor betrokkenheid bij sektes in het algemeen, geldt dezelfde regel.
Ouders die niet de mogelijkheid hebben om een op sekte gebied gespecialiseerde exit-counselor in te schakelen kunnen niets anders doen dan te blijven proberen koste wat het kost om elke vorm van positief contact met het kind, de ouder of vriend/in te behouden. Wanneer er contact is moet men niet direct oordelen over de nieuwe levensstijl en de overtuigingen. Indien het lid van de groep opzettelijk met een argument over zijn of haar “nieuwe leven” komt moet men het onderwerp vermijden of veranderen want dit is een veelgebruikte gebruikte methode om een wig te drijven tussen een volgeling en zijn of haar familie en/of vrienden.
Blijf je ervan bewust dat groepen doen wat ze kunnen om de ouders het gevoel te geven dat alles wat je ooit  voor je kind hebt  gedaan als ouder te bekritiseren. Probeer neutraal te blijven bij dergelijke aanvallen en reacties en blijf bewust van het feit dat geen enkele ouder perfect is.
Een voorbeeld van een typisch argument  is: ‘U hebt altijd de andere kinderen voorgetrokken. U heeft me emotioneel verwaarloost  en daarom zit ik nu in de put. ‘Een goed neutraal antwoord zou kunnen zijn: ‘ Het spijt me dat je je nu zo voelt, dat ik soms geen perfecte ouder was, maar  ik heb mijn best gedaan “, of (als de beschuldiging eigenlijk waar is of half waar), “Je hebt gelijk. Ik heb verschrikkelijke fouten gemaakt en die betreur ik zeer. Wat ik deed kan ik niet ongedaan maken, maar ik hou van je en probeer heel hard om te veranderen”.
Reacties als deze moeten als feit worden gegeven en niet met een emotionele toon. Een neutrale stem en een niet-oordelende houding zijn cruciaal in de omgang met vrienden of familie die bij groepen of sekten betrokken zijn.
In gesloten sekten waar alle vormen van mind-control technieken intensief gebruikt worden- (emotionele, fysieke, cognitieve (denkproces) en Gedragswetenschappen)  ontwikkelen sekteleden meestal een dubbele persoonlijkheid als een manier van omgaan met de extreme stress van de tegenstrijdige belangen en verwachtingen van de sekte en zijn of haar vroegere manier van leven.  Sekteleden kunnen voor buitenstaanders midden in een zin ineens “switchen” tussen hun normale zelf en hun sekte zelf.
Dit in tegenstelling tot andere groepen waar men gebruik maakt van meer geavanceerde technieken voor controle, bijvoorbeeld groepen voor persoonlijke ontwikkeling,  geven niet per definitie regels voor een nieuwe levensstijl bij het werven van leden. Meestal  tonen de leden geen duidelijke patronen van veranderingen in de persoonlijkheid en zijn of haar gedrag lijkt ‘normaal’ voor buitenstaanders. Het aanpassen van de bestaande persoonlijkheid of duidelijke veranderingen in gedrag, maakt het des te moeilijker om iemand te helpen met de exit uit de sekte omdat verwarring ontstaat als men het slachtoffer probeert te helpen enerzijds omdat men probeert te helpen iemand te laten ontsnappen uit de klauwen van de sekte of men ontneemt het recht om te kiezen voor hun eigen levensstijl.
De schade die veroorzaakt wordt door de exit is minder dan de schade die veroorzaakt wordt door de sekte en niet zo zwart-wit als de resultaten van het lidmaatschap van gesloten groepen.
Dit is precies de reden waarom zoveel groepen die voorheen gesloten waren nu steeds meer open worden. Het is veel moeilijker voor de leden om te vertrekken uit open groepen en er is een grotere kans dat ze familie en vrienden weten te werven. Daarnaast hoe langer mensen betrokken worden gehouden des te hoger hoger de kans dat hun eigen kinderen zullen opgroeien met de overtuigingen en normen en waarden van de groep waardoor opeenvolgende generaties van de leden interventie van buitenaf doet   verminderen vooral als ze ook nog hun eigen scholen hebben.
Als U een familielid wilt helpen met de sekte exit/ uittreding moet U het zien als een lange termijn project die vele maanden of zelfs jaren kan duren. Het is absoluut van belang een niet-oordelende relatie met het slachtoffer te onderhouden de confrontatie met hun overtuigingen te vermijdingen of belachelijk maken. Sekteleden zijn slachtoffers van extreem krachtige psychologische technieken waar iedereen op verschillende momenten in het  leven kwetsbaar voor kan zijn. Een nieuwsgierige, objectieve benadering en aanpak is nodig en probeer de persoon in contact te houden met ideeën, activiteiten en vrienden van vóór ze de sekte betrokken. Geef geen geld  maar praktische dingen zoals kleding, kaartjes voor een concert waarvan U weet  dat hun ‘oude zelf’ zou hebben genoten of een lekkere maaltijd. Praat over oude vrienden, kennissen en familie in een ontspannen sfeer. Benoem de gewone dingen die gebeuren in Uw leven op dat moment, grappige anekdoten,  of over huisdieren die zij zelf hadden en die U misschien nu verzorgd.
Andere familieleden moeten zichzelf niet de schuld geven voor de situatie. Zij dienen in evenwicht te blijven met hun eigen verantwoordelijkheden en eigen verbintenissen.
 Ik dring er op aan dat als U bezorgd bent over  Uw kind, ouder of vriend/in om zo snel mogelijk deskundige begeleiding te zoeken want het is heel gemakkelijk om de situatie onbewust nog erger te maken. Verzamel zoveel mogelijk feitelijke informatie over de groep, de leiders en de activiteiten. Praat met andere leden van het gezin. Maak een dossier. Al deze informatie – Over hoe en in welke mate de persoon betrokken is en op welk niveau en hoeveel de persoon zelf wéét over de groep.  (dat kan verrassend weinig zijn!)  Al die informatie zal onontbeerlijk zijn voor een exit counselor/hulpverlener.
 De aanbevelingen hier leveren alleen algemene informatie. De permutaties en combinaties van wat er gebeurt tussen sekteleden en “seminar junkies” en hun families zijn oneindig, en elke situatie is individueel.  Zoek professionele hulp om U te helpen met hoe U met de situatie moet omgaan.
 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s