De leden

heil Bij de  “gewone”  leden van de Brahma Kumaris World Spiritual University  past een tipisch profiel. Intelligent, nadenkend, gepassioneerd, betrokken bij het onrecht en het kwaad in de wereld, en bezorgd over hun eigen gebreken of tekortkomingen en de perceptie dat zij beter moeten worden dan ze zijn. Het zijn meestal mensen die streven naar integriteit, zelfbeheersing, opoffering en toewijding.  Ze raken zo begaan en toegewijd dat zij uiteindelijk hun tijd en energie vrijwillig, zonder materiële beloning of zelfs schadevergoeding opofferen. Die kenmerken hadden zij duidelijk niet voordat ze  hun nieuwe geloof’ hadden.

Volgelingen zijn doorgaans in zekere mate in een staat van verwarring, woede, wrok of depressie, onzekerheid of negativiteit en hun emotionele toestand komt daardoor in het gedrang. De meerderheid van de Westerlingen die lid werden in de jaren 1970 en 1980 waren toen zo rond de twintig.  Door de nieuwe stijl van leden werving is dat veranderd. Velen hebben een opleiding genoten en hebben een baan. Maar er is een overeenkomst. Sekte leden zijn vaak ontevreden en zien de wereld als een ongelukkige plek, soms als gevolg van een ongelukkige jeugd. Zij komen bijvoorbeeld  uit disfunctionele gezinnen of éénoudergezinnen of zijn verwaarloost (ook in rijke families) . Het is bijna onvermijdelijk dat wanneer zij de volwassenheid bereiken zij emotioneel gecompromitteerd zijn en daar zijn ze zich ook van bewust. Daar willen ze iets mee doen en dat is de valkuil.

Het klinkt te simpel of pathetisch en dat het niet met jou zou gebeuren maar laat je niet voor de gek houden. Het is niet alleen de mooie verpakking die de brahma Kumaris presenteert  of de goedgelovigheid die de sekte uitstraalt. Het gaat over de behoefte  van de mens om in iets te geloven en ergens bij te horen.

Hitler, Mao Tse Dong, Pol Pot overtuigde hun volgelingen van “de absolute waarheid” van hun ideologie. Die zelfde volgelingen vermoorden vervolgens miljoenen mensen in naam van hun leider en de ideologie . Dus hoe moeilijk is het dan voor sommigen om zich te laten overtuigen door een “spirituele” ideologie waar inspanning geleverd moet worden  om een beter mens te worden en ook nog is bij te dragen aan het verbeteren van de wereld? Om de wereld te “verlichten” en er een betere plek van te maken om te wonen en te leven ? Hoe moeilijk is het om te geloven dat verwerping en toewijding nodig zou zijn om dit te bereiken? Wie wil niet beter worden om dat verschil te kunnen maken? Wanneer je leden ontmoet zal je onder de indruk zijn van hun vriendelijkheid, ze zijn zeer toegewijd om aardig te zijn en zeer aangename mensen. Dit is ontwapenend en is een primaire reden die zij hebben ontwikkeld om als groep grote invloed te hebben. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer de groep uit elkaar valt maar ex-leden krijgt u bijna niet te spreken.

“When you meet the friendliest people you have ever known, who introduce you to the most loving group of people you’ve ever encountered, and you find the leader to be the most inspired, caring, compassionate and understanding person you’ve ever met, and then you learn the cause of the group is something you never dared hope could be accomplished, and all of this sounds too good to be true-it probably is too good to be true! Don’t give up your education, your hopes and ambitions to follow a rainbow.”

Jeannie Mills, Ex-member of The People’s Temple, later found murdered.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s