Dr Henk Fransen

Brahma Kumaris nodigt vaak geleerden uit. Deze keer is de beurt aan Dr. Henk Fransen. Hij spreekt over “leven met Kanker” en promoot zijn E-boeken. Het is duidelijk dat Henk Fransen niet op de hoogte is van de BK “teachings”. Misschien wel weer een “eyeopener” voor BK volgelingen dat Raja Yoga over het algemeen verre weg van gezond is.

Hoe zouden de BKs reageren op wat  hun uitgenodigde “experts” zeggen en wat meestal het tegenovergestelde is van wat de BKs leren en doen?

Neem bijvoorbeeld Om Radhe, de BKs noemen haar “Mama”.  Ze stierf in 1965 een gruwelijke dood op 46 jarige aan de gevolgen van kanker.

Radhi Pokardas Rajwani zoals haar echte naam was  verloor haar vader aan het begin van haar tienerjaren en verloor daarmee ook zijn lichamelijke affectie die zij daarna  van Lekhraj Kirpalani kreeg. Ze moest al op jonge leeftijd fungeren als “de moeder” van de Yagya (de organisatie) en voor iedereen, zelfs voor degenen die ouder waren dan zijzelf. Ze moest haar menselijkheid en vrouwelijkheid onderdrukken om naast “God” Lekhraj Kirpalani de rol te spelen die hij haar had toebedeeld. Men zegt dat ze zelfs van haar kinderen werd gescheiden. De zuster van haar moeder (tante)  Dhyani verloor ook haar man. Er was veel verdriet bij haar thuis en toen de BK daar notie van kreeg werd hun leed wellicht benut om moeder en dochter de sekte in te trekken met Lekhraj Kirpalani als hun virtuele echtgenoot en vader.

Brahma Kumaris schreef: Her [Om Radhe] interest turned from being a doll of fashion to becoming an angel of love and peace. When Dada saw a new girl in the Gita Satsang, on the very first day, he obtained her introduction out of curiosity. Dada instantly realised that she was the very Radhe who had to become the torchbearer of the Gyan Yagya. Dada began to administer special dosage of Gyan upon Radhe and entrusted her the work of singing hymns in Gita Satsang. Radhe had cultivated such a perfect art of articulating the humming sound of “Om” that the listeners became spell bound, landed into a world of meditation through a celestial vibration in their physical bodies, and came face to face with their soul. The attendance in Gita Satsang progressively increased. The spell of Radhe had clicked. People started addressing her as “Om Radhe”. Dada too called her “Om Radhe” and sometimes “Beti”(daughter).

Staan de BKs er ooit bij stil waarom Radhe op zo’n gruwelijk manier stierf? Nee, het was gewoon “haar karma”,  een volkomen middeleeuws non-antwoord natuurlijk. Een “gedachte-stop” voor kritisch of analytisch denken.

Iets willekeurig als bijvoorbeeld kanker ligt in de genen die je hebt gekregen, “het is je karma”. Er gebeurt iets ergs met je gezondheid als gevolg van nalatigheid (slecht eten, geen beweging, stress, verwaarlozing etc.) “het is je karma”. De “genezing” volgens de BKWSU? BK Raja Yoga meditatie als de “enige” behandeling voor “slechte karma”.

Het verschil tussen wetenschap (kennis) en primitief bijgeloof (“het is je karma”) is dat de wetenschap vragen stelt, kritisch is en precies wil weten waarom iets werkt zoals het werkt.

BK zit in de business van het aantrekken van mensen gebruik makend van hun kwetsbaarheid . Het programma is slechts een onderdeel van een reeks programma’s in  het “Global Co-operation House” in Londen genaamd “Leven met kanker” dus gericht op mensen met kanker . De manier waarop dat gaat is als volgt.  Meestal heeft een BK het probleem  (specialiteit) waar het evenement over gaat en wordt geïnspireerd om iets met betrekking tot het desbetreffende probleem iets te doen  zoals deskundigen uitnodigen om er zelf ook iets van te leren. Vooral de taal en de ideeën  die ze dan later kunnen gebruiken om hun religie te verkopen . Dat is  vrij merkwaardig omdat zij ” Baba , Baba , Baba” roepen  en geloven dat alle andere bronnen van kennis illusies zijn of van zeer beperkte waarde. Toch als je goed kijkt “lenen” of stelen zij keer op keer  de woorden, concepten en ideeën van anderen van buiten de sekte en ” zuiveren” die , nemen ze over om later te worden gezien als hun eigen “wijsheid”.

Eigenlijk zet Dr. Henk Fransen zichzelf op 1 lijn met Masaru Emoto die eerder op BK evenementen heeft gesproken en neigt behoorlijk naar pseudo – wetenschap. Vermoedelijk is het voor deze mensen niets anders dan om hun boeken , dvd’s en in geval van Henk Fransen om supplementen te verkopen. Het is niet waarschijnlijk dat een dergelijke spreker achteraf de sekte wordt binnen gezogen maar ze worden als nuttige “microfoon zielen”  gebruikt om andere mensen te vertellen hoe mooi en respectvol de BK is. Het is een goede pr-stunt , het houdt de “vaste BKs” bezig en brengt mensen naar de BK centra .

Henk Fransen is arts en zit net als de BK in het hele ” trainer, coach, facilitair ” praatclub gebeuren. Hij is een aardige en zachte verhalen verteller wat behoorlijk meetelt in de zorg maar ethisch  zou men moeten kijken naar de harde wetenschap van wat hij verkoopt. Hij verkoopt het idee van
” spontane genezing “.

 Is valse hoop niet beter dan helemaal geen hoop?
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s