Onderzoeksrapport door Bureau Beke in opdracht van de overheid.

 

Na lang aandringen bij de overheid vanuit diverse bronnen ligt het onderzoeksrapport uitgevoerd door bureau Beke voor ons. Het laatste rapport dateert uit de jaren 80 en sindsdien zag men geen behoefte om er weer is “in te duiken”. De besproken groepen komen bekend voor bij degene die zich hebben ingelezen in de hele materie echter voor de consument ontbreekt er een lijst met namen. Sekten en nieuw religieuze groepen moeten naar mijn mening met naam en toenaam genoemd worden zodat de consument zich hierin kan verdiepen alvorens die besluit om zich bij een dergelijke groep aan te sluiten maar ook voor hulpverleners die mogelijk te maken krijgen met ex-leden of familie die een bijzondere hulpvraag hebben die niet direct in het studiepakket van hulpverleners voorkomt.  Wil een hulpverlener zich verdiepen in dit fenomeen dan komt dat op zelfstudie zoals de auteur van deze website vele jaren heeft gedaan. Om het rapport compleet te maken hier een lijst met vermeende sekten en hier. Het rapport is een goede inspiratie bron voor verdere studie en de aanpak van sekten die mogelijk de wet overtreden te bestuderen. Tevens doe ik een oproep naar de belastingdienst om boekhoudingen en betalende of donerende leden administraties te controleren. Zoals uit ons onderzoek is gebleken heeft de Brahma Kumaris (met hun vele verkapte frontorganisaties) “officieel” GEEN leden en is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) wat inhoudt dat donaties aan de stichting aftrekbaar zijn van het belastbare inkomen. We moeten ons dan afvragen waar al die miljoenen vandaan komen? Over “het algemeen nut”, of het “goede doel”  valt ook te discussiëren.

onderzoeksekte

Nieuwsbericht | 10-10-2013

Misstanden binnen sekten – ofwel nieuwe (religieuze) bewegingen – komen in Nederland slechts beperkt voor, maar de gevolgen voor mensen kunnen schrijnend en zwaar zijn. Het Nederlands instrumentarium van strafrecht en zorg biedt voldoende mogelijkheden om deze misstanden aan te pakken en (ex-)volgelingen en familie ondersteuning te bieden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het warme bad en de koude douche’ dat is verricht door Bureau Beke in opdracht van het WODC.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie concludeert op basis van het onderzoek dat de eind vorig jaar ingestelde vertrouwenslijn Sektesignaal op dit moment in een duidelijke behoefte voorziet. Volgens de bewindsman is het van belang dat Sektesignaal meer bekendheid krijgt als steunpunt en haar netwerk wordt vergroot in de zorg en bij de politie uitbreidt. Op die manier kan de toeleiding naar hulp verbeteren.

Minister Opstelten had op verzoek van de Tweede Kamer gevraagd om nieuw onderzoek naar misstanden binnen ‘nieuwe (religieuze) bewegingen’. In het onderzoek van Bureau Beke is een breed scala aan onderzoeksmethoden ingezet om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen. Het onderzoek had niet tot doel het precieze aantal sekten in Nederland vast te stellen of een representatief beeld te schetsen van alle nieuwe (religieuze) bewegingen. Het onderzoek levert een grove indicatie op dat waarschijnlijk in Nederland enkele honderden bewegingen actief zijn. Er zijn 84 bewegingen gevonden, waarover mensen misstanden hebben gemeld. Veel informatie is verzameld via interviews en online bevragingen van (ex)volgelingen en hun omgeving en bevat daarom moeilijk verifieerbare informatie.

Bij 46 van de 84 bewegingen ging het om meldingen over misstanden, waarbij sprake is van mogelijke overtreding van de strafwet. Bij deze meldingen komen ernstige zaken voor, zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging en in een enkel geval moord of ontvoering. Slechts een zeer beperkt deel van de meldingen van mogelijke overtredingen van de strafwet kan geobjectiveerd worden, doordat er bijvoorbeeld politieregistraties van zijn. Bij 76 van de 84 bewegingen speelden misstanden met een psychologische component. De respondenten noemden bijvoorbeeld de verplichting cursussen te volgen waaraan zeer hoge kosten zijn verbonden of ze zouden geen eigen mening of privéleven meer mogen hebben. Daarbij kan het gaan om percepties die niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming zijn met de realiteit.

Sektesignaal

De vertrouwenslijn Sektesignaal wordt beheerd door Stichting M. en is 7 dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 088-5543276. Naar Sektesignaal hebben tussen 1 december 2012 en 1 september 2013 ruim 100 mensen gebeld. Op basis van deze meldingen kan, in overeenstemming met de uitkomsten van het onderzoek van Bureau Beke, worden vastgesteld dat de omvang van de problematiek in omvang wellicht beperkt is maar dat de ervaringen van veel bellers schrijnend en indringend zijn. Bij veel meldingen bij Sektesignaal ging het om financiële misstanden en sociale isolatie. Vaak bestond de rol van Sektesignaal uit het bieden van een luisterend oor. Ook zijn mensen in contact gebracht met zorgverleners en is geadviseerd over het doen van aangifte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s